Falsafah Akhlak

RM30.00
10 days
9789679429220
In stock
+

Falsafah Akhlak - Edisi Kedua

Author: Mohd Nasir Omar

Publisher: Penerbit UKM

Pages: 214 pp

ISBN: 9789679429220

Price: RM30.00

Tokoh ulama dan falsafah sains Islam tersohor seperti al-Farabi, Al-‘Amiri dan al-Khawarazmi bersetuju pada dasarnya bahawa ilmu boleh dikategorikan kepada dua bahagian penting iaitu ilmu agama dan ilmu falsafah ataupun ilmu rasional.ilmu jenis pertama, ilmu agama, diwahyukan kepada para nabi dan rasul Allah., manakala ilmu jenis kedua pula dikembangkan oleh para failasuf, hukama’ dan saintis Islam. Buku ini meneliti ilmu jenis yang kedua, iaitu ilmu falsafah, dengan member penekanan kepada bidang falsafah akhlak. Dari sudut etimologi, etika, moral ataupun akhlak antara lain membawa konotasi sebagai adat kebiasaan, tabiat, marwah, susila, agama ataupun gaya hidup seseorang individu ataupun sekumpulan individu. Manakala falsafah akhlak pula merujuk kepada suatu disiplin ilmu yang mengkaji pelbagai isu tentang tingkah laku manusia termasuk tentang adat, marwah, susila, kondisi batiniah manusia ketika melakukan sesuatu perbuatan seperti motif, niat, ilmu, nafsu, kebebasan, tanggungjawab dan lain-lain. Manakala topic kajian seperti jiwa, kebahagian, keadilan, kebaikan, keburukan, persahabatan, kesihatan mental, teknik dan proses pendidikan akhlak dan sebagainya pula merupakan bidang utama yang menjadi focus kajian akhlak. Buku ini menganalisis secara tematik beberapa dimensi penting disiplin falsafah akhlak termasuk takrif, skop dan kepentingan akhlak, tinjauan perbandingan tentang kronologi pertumbuhan etika Barat dan Islam serta perkembangan pemikiran etika dalam tamadun Greek, Hellennistik, Kritian dan Islam. Isu relevansi ilmu akhlak dengan beberapa domain penting kehidupan manusia seperti isu kebaikan dan keburukan, isu pembangunan, perkaitan antara etika dengan ilmu kaunseling dan metodologi pendidikan akhlak menurut perspektif beberapa orang tokoh moralis Islam tersohor seperti Miskawayh dan al-Ghazali juga dibincangkan.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.