Idea-Idea Pendidikan Berkesan Al-Ghazali & Konfusius

Old price: RM35.00
RM32.90
You save: RM2.10 (6%) Save 6%
10 days
9789679429121
In stock
+

Idea-Idea Pendidikan Berkesan Al-Ghazali & Konfusius

Author: Abdul Salam Yussof

Publisher: UKM Press

ISBN: 9789679429121

Year: 2015

Weight: 0.200 kg

Pages: 242 pp

Price: RM35


Buku ini menganalisis tentang persoalan epistemologi daripada dua tokoh. Al-Ghazali dan Konfusius adalah tokoh pemikir besar yang telah banyak memberi sumbangan pemikiran mereka dalam kemajuan ilmu sejak zaman berzaman hingga kini. Pemikiran mereka masih lagi menjadi sumber rujukan untuk menghadapi cabaran zaman kontemporari. Pelbagai idea besar ini tidak pernah terhenti daripada terus berkembang. Permasalahan yang dikaji menyentuh soal falsafah ilmu, dan matlamat pendidikan serta metodologi pengajaran, dan pembelajaran yang berkesan sebagai alternatif memperlengkap sistem pendidikan moden yang lebih menekankan teknologi maklumat, dan komunikasi. Para pelajar kini menghadapi krisis spiritual, dan nilai-nilai moral yang kurang menyenangkan banyak pihak dalam masyarakat. Teks utama yang digunakan merupakan hasil tulisan Al-Ghazali iaitu kitab Ihya Ulum Al-Dln dan Lun Yuiaitu himpunan ajaran Konfusius yang dibukukan oleh para pengikut selepas kematiannya. Kekuatan dalaman atau spiritual mesti diutamakan untuk mencapai tahap kecemerlangan para pelajar yang menimtut ilmu. Keyakinan, keberanian, dan etika murni mesti ditanam kepada setiap kanak-kanak sejak peringkat awal perkembangan. Kesedaran rohaniah tercapai kematangannya pada peringkat yang terakhir dalam proses pendidikan. Kesedaran rohaniah timbul setelah latihan yang cukup untuk membersih jiwa serta daya fikiran sudah menjadi matang, dan dapat menerima kebenaran rohani. Nilai moral perlu diberikan keutamaan terhadap lain-lain jenis ilmu. Dengan menanamkan nilai-nilai positif, dan nilai-nilai murni, maka seseorang dapat berperanan, dan bertindak dengan lebih rasional, dan objektif menangani masalah yang dihadapi. Krisis moral, dan konflik nilai yang boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan individu, dan masyarakat dapat dikurangkan sekiranya setiap orang dapat menggunakan akal fikiran dengan lebih rasional, objektif, dan bertimbang rasa. Buku ini penting untuk mendapatkan sumber asli bagi kedua-dua tokoh yang dikaji. Kekuatan hasil penulisan merujuk kepada penonjolan kedua-dua tokoh pemikir dari dua tamadun yang berbeza.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama

Bestseller