Kombo MIM

Old price: RM65.00
RM57.00
You save: RM8.00 (12%) Save 12%
10 days
In stock
+

Perkhabaran Agung: Pembuktian Kebenaran al-Quran & Kaedah Baru Memahaminya

Origin: Al-Naba' al-'Azim: Nazarat Jadidah fi al-Quran

Author: Muhammad ‘Abdullah Diraz

Translator: Muhammad Hanif Ali

Publisher: Maqasid Institute

ISBN: 9789671558904

Pages: 348pp

Price: RM48.00

Akhirnya terbit terjemahan Bahasa Melayu untuk karya agung dan legenda ini, al-Naba' al-'Azim karangan al-'Allamah Sh. Muhammad 'Abd Allah Diraz rahimahullah (1894-1958), failasuf al-Quran dan pembaharu zaman. Pemikir besar ini menulis dalam bahasa Arab dan Perancis khususnya dalam topik al-Quran (tafsir dan pemikiran al-Quran), falsafah moral dan isu-isu pemikiran Islam. Dalam banyak karangannya, terdapat empat buah yang paling menonjol iaitu Dustur al-Akhlaq fi al-Quran (La Morale du Koran, iaitu PhDnya di Universiti Sorbonne), al-Naba' al-'Azim, al-Din (buku sederhana tapi padat tentang sejarah agama) dan Madkhal Ila al-Quran al-Karim (Initiation du Koran - kajian sekunder beliau untuk PhDnya).

Buku al-Naba' al-'Azim dinobat sebagai antara yang penting khasnya pada abad ke-20. Menurut tokoh tafsir dan balaghah bumi Sham yang juga murid Diraz iaitu al-'Allamah Fadhl Hasan Abbas rahimahullah (1932-2011), Muhammad Diraz merupakan salah seorang tokoh penting dalam sumbangan terhadap ilmu al-Quran pada abad ke-20 dan buku al-Naba' al-'Azim ialah "antara buku terbaik dan paling mendalam dalam bab I'jaz al-Quran." (Lihat Fadhl Hasan Abbas, I'jaz al-Quran al-Karim).

Disebabkan kehebatan itulah, Shaykhul Balaghiyyin Muhammad Abu Musa menyatakan bahawa "tidak patut bagi penyelidik dan pengkaji dalam bidang tafsir untuk mengabaikan buku ini."

Tokoh terkenal, al-'Allamah Yusuf al-Qaradawi (yang juga sempat berguru dengan Diraz) menggelarkannya sebagai "Ibn al-Azhar" dan Ibn "Sorbonne" kerana Diraz menuntut di kedua-dua universiti hebat itu dan memuji kehebatan karya Diraz ini. Muhammad Diraz juga meninggalkan kesan yang sangat besar terhadap ramai tokoh termasuk Sheikh Muhammad al-Ghazali rahimahullah (1917–1996), terutama bukunya al-Naba' al-'Azim (yang kami terbitkan terjemahannya ini). Malah, buku al-Naba' al-'Azim itulah antara faktor al-Ghazali menulis al-Tafsir al-Maudhu'i untuk seluruh al-Quran, kerana Diraz hanya mempraktikkan tafsir surah al-Baqarah (tafsir yang sangat indah!) di hujung al-Naba' al-'Azim itu.

Suatu yang tercatat dalam sejarah, Diraz mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan Malik ben Nabi, pemikir Muslim dari Algeria yang unggul itu. Mereka bertemu dan berhubung dengan rapat khasnya semasa Diraz belajar di Sorbonne. Sesiapa yang membaca dan mengamati tulisan kedua-dua tokoh ini, pasti akan dapati beberapa persamaan, khasnya dalam bab al-Quran dan pembinaan peradaban kemanusiaan. Bahkan, salah satu buku penting tulisan Malik ben Nabi ialah al-Zahirah al-Quraniyyah (Quranic Phenomenon / Fenomena al-Quran) ada persamaan dengan buah fikiran Diraz, bahkan Diraz telah memberi kata pengantar untuk buku Malik ben Nabi itu.

Diraz sangat mencintai al-Quran dan memuliakannya, sehinggakan dicatat bahawa beliau sentiasa berwuduk dan menyuruh para pelajarnya berwuduk. Apabila membaca ayat sujud tilawah dalam kuliah atau syarahannya, beliau dan murid-muridnya akan sujud. Paling kurang, beliau membaca enam juzuk sehari secara konsisten. Sheikh Abu Zuhrah rahimahullah, temannya menyebut bahawa semasa seminar di Lahore Pakistan:

"Diraz mengimamkan kami solat Isyak, (usai solat) kami semua pergi ke tempat tidur masing-masing, tetapi Diraz bersama dengan solat dan al-Quran, kamu tidak akan lihat Diraz, melainkan dia sedang membaca al-Quran atau sedang solat."

Semoga Allah merahmati al-Allamah Muhammad Abdullah Diraz; failasuf al-Quran, pembaharu zaman.

-----------------------------

MAQASID AL-SOLAH: HIKMAH DAN TUJUAN PENSYARIATAN SOLAT

Penulis: Al-Imam Al-'Izz Ibn 'Abd Al-Salam

Penterjemah: Marwan Bukhari

Penerbit: Sanggar Bitara Karang Mengarang & Maqasid Institute Malaysia

Muka Surat: 39 pp

Lantaran kemuliaan dan kelebihan solat, ia disifatkan sebagai pencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar, memuliakannya dan menggugurkan dosa-dosanya. Tujuan solat yang teragung ialah memperbaharui perjanjian dengan Allah.

Solat yang mengandungi amalan hati, lisan dan anggota badan sama ada secara fardu atau sunat mengandungi amalan yang tidak terkandung dalam ibadat selainnya. Dalam solat juga, Allah melarang daripada melakukan sebilangan perbuatan dan perkataan yang tidak dilarang dalam ibadat yang lain.

Hal tersebut demikian supaya seseorang mukallaf itu bersedia sepenuhnya untuk menunaikan solat kerana tujuannya ialah memperbaharui perjanjian dengan Allah. Oleh itu, waktu-waktu solat dijadikan berdekatan supaya perjanjian seseorang hamba tidak berjauhan dengan mengingati Allah. Allah Ta’ala berfirman:

“… dan dirikanlah sembahyang untuk mengingati Daku.” (Taha: 14)

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.