​Tiada Tuhan Melainkan Allah

RM45.00
10 days
9789675266126
In stock
+

Tiada Tuhan Melainkan Allah: Asal-Usul, Perkembangan dan Masa Depan Islam

Penulis: Reza Aslan

ISBN: 9789675266126

Muka Surat: 348

Penerbit: Zi Publication

Walaupun ia merupakan agama yang paling cepat berkembang di dunia, banyak orang masih tidak mengenal serta takut kepada Islam. Apakah intipati agama purba ini? Apakah ia agama perdamaian atau peperangan? Bagaimana Allah berbeza daripada Tuhan Yahudi dan Kristian? Dapatkah negara Islam diasaskan di atas nilai-nilai demokratik seperti pluralisme dan hak asasi manusia?

Reza Aslan, seorang sarjana perbandingan agama, telah mendapat pengiktirafan antarabangsa kerana semangat dan kejernihan yang ditunjukkannya dalam menjawab pertanyaan-pertanyaan ini. Dalam Tiada Tuhan Melainkan Allah, Reza mencabar mentaliti “pertembungan tamadun” yang telah mengkaburkan pandangan kita terhadap Islam dan menjelaskan agama ini dengan segala kerencaman, keindahan dan sifat belas-kasihnya.

Bertentangan dengan persepsi orang ramai di Barat, Islam adalah sebuah agama yang berakar teguh dalam tradisi kenabian kitab-kitab Yahudi dan Kristian. Reza Aslan bermula dengan pengkisahan nyata tentang persekitaran sosial dan keagamaan sewaktu hayat Nabi Muhammad. Wahyu-wahyu yang diterima baginda di Mekah dan Madinah dan kemudiannya dirakam dalam Quran, menjadi asas bagi kelahiran sebuah masyarakat yang amat egalitarian, yang tidak pernah disaksikan sebelum itu.

Tidak lama setelah kewafatan baginda, para pengganti Rasulullah telah memulakan tugas besar untuk menjelas dan mentafsirkan risalah baginda bagi generasi masa depan. Usaha-usaha mereka telah membawa kepada pembentukan sebuah kod tatalaku yang sepadu buat mengatur setiap sisi kehidupan orang-orang beriman.

Tetapi percubaan ini telah meluaskan jurang di antara Islam ortodoks dan dua mazhab utamanya, iaitu Syiah dan Tasawuf, dua aliran yang dijelaskan secara terperinci oleh Reza Aslan.

Akhir sekali, Tiada Tuhan Melainkan Allah meneliti bagaimana orang-orang Islam, di bawah bayang kolonialisme Eropah, membangunkan strategi-strategi yang saling bertembungan dalam usaha menyelaraskan nilai-nilai Islam dengan realiti sosial dan politik dunia moden.

Kemunculan negara Islam dalam kurun ke-20 telah menghangatkan lagi persaingan untuk merebut masa depan Islam ini sehingga adakalanya kekerasan tercetus di antara golongan yang cuba untuk

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama