Bukan Ustaz Bukan Peguam

RM35.00
10 days
9789672007159
In stock
+

Bukan Ustaz Bukan Peguam

Penulis: Mohamed Hadi AH

Penerbit: ILHAM Books

ISBN: 9789672007159

Muka Surat: 224 pp

Siapakah yang layak untuk menjadi Pegawai Syariah di sesebuah institusi kewangan Islam? Mereka tidak dianggap sebagai Peguam, bukan juga sebagai Ustaz. Namun, seorang Pegawai Syariah memikul tugas agama yang besar, iaitu memartabatkan undang-undang muamalat Islam dalam arus perdana kewangan Negara. Ada yang menyangka dunia kewangan Islam ini indah-indah bekala, berelaun lumayan, bersidang di sana-sini, dan mendapat perhatian lensa media massa. Benarkah begitu?

Buku ini memuatkan catatan santai anekdot penulis, berkenaan perjalanan akademik beliau, meniti dari satu kerjaya ke kerjaya yang lain sehinggalah bagaimana penulis boleh ‘mendarat’ dalam dunia institusi kewangan Islam. Para pembaca juga akan dibawa untuk melihat isu-isu kewangan semasa melalui kaca mata seorang pengamal bidang undang-undang dan kewangan Islam, misalnya dalam bab DNA Babi dalam Urusan Kewangan, Indahnya Haram, dan Ayam Sembelih Ayam Tak Sembelih.

Untuk pengenalan lanjut, sila klik link di bawah:

Prolog Bukan Ustaz Bukan Peguam

11 Kesilapan Pengawai Syariah Dalam Industri Kewangan Islam

==========

DR. MOHAMED HADI AH merupakan anak kelahiran Kota Bharu, Kelantan dan dibesarkan di Kuala Lumpur. Latar belakang beliau ialah berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (Kepujian), Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang Syariah (Kepujian), Sarjana Undang-Undang Perbandingan dan
Doktor Falsafah Undang-Undang, kesemuanya dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM). Beliau memulakan kerjayanya sebagai pelatih dalam kamar di sebuah frma guaman korporat di segi tiga emas ibu kota sebelum diterima masuk sebagai Peguambela dan Peguamcara, Mahkamah Tinggi Malaya pada Mac 2010.

Beliau pernah bertugas sebagai Pegawai Tadbir Diplomatik di Putrajaya dan pensyarah undang-undang di IIUM sebelum terjun ke bidang kewangan Islam dan menjadi pengurus di Jabatan Syariah sebuah syarikat pengendali takaful di ibu negara sejak Julai 2011. Beliau aktif menulis dengan pelbagai isu dan topik yang meliputi sejarah, politik, agama dan undang-undang. Penulisannya (atau beliau lebih gemar menyebutnya sebagai ‘hasutan’) boleh diikuti di laman facebook beliau iaitu Mohamed Hadi AH.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.