Islam Dalam Sejarah Politik dan Pemerintahan Alam Melayu

RM48.00
10 days
9789672158325
In stock
+

ISLAM DALAM SEJARAH POLITIK DAN PEMERINTAHAN ALAM MELAYU

Author: Auni Haji Abdullah

Publisher: ABIM Press

ISBN: 9789672158325

Pages: 378 pp

Price: RM48.00

Buku ini cuba menyumbangkan satu kajian sejarah yang memperjelaskan proses bertahap-tahap dalam menegakkan landasan pemerintahan Islam dan menerapkan suatu tataurus kerajaan (statecraft) baru seiring dengan kemasukan agama Islam hingga berakar umbi membentuk budaya politik dan pemerintahan yang telah menghakiskan sisa baki warisan tradisi Hindu yang telah agak lama mencengkam rantau Alam Melayu. Penerapan ini telah mengubah arahtuju kiblat nilai-nilai politik dan pemerintahan. Sesungguhnya sepanjang proses Islamisasi yang berlaku dalam lipatan sejarah, ia telah mentransformasi ekologi politik Alam Melayu. Transfomasi yang berlaku bukan hanya sekadar merombak struktur dan institusi pemerintahan malahan menyuntik falsafah dan pemikiran politik yang mencorakkan pandangan dan pegangan hidup dalam berpolitik dan berkerajaan.

Manifestasi dari transformasi yang berkesinambungan dari abad ke abad telah dipaparkan dengan terperinci dari berbagai dimensi. Hal ini dapat ditelusuri dari pola pembentukan kesultanan-kesultanan hinggalah kepada pola kedinamikan dan pergumulan ulama sebagai tulang belakang di sebalik pertapakan asas-asas pemerintahan Islam dan kepada kemapanan tradisi pemerintahan Islam menjadi banteng ampuh menghadap asakan demi asakan kolonialisme. Dengan paparan ini dapat menyerlahkan bahawa kemunculan kesultanan demi kesultanan dengan dukungan para ulama telah meletakkan suatu unsur kedinamikan dalaman yang menjadi paksi kepada pertumbuhan sebuah tamadun dengan nilai-nilai peradaban baru dan kepada perubahan dalam persekitaran perniagaan, proses perbandaran, pertumbuhan kota-kota pelabuhan yang telah menobatkan banyak kesultanan sebagai pusat keilmuan yang serentak dengan itu juga merupakan kuasa politik dan perdagangan yang digeruni. Semuanya ini memperjelaskan hakikat tentang impak dan bahana tatacara politik baru berpaksikan ajaran Islam yang telah dapat berkembang dan bertapak.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.

Buku yang Sesuai Dibeli Bersama