UMNO Dalam Politik & Perniagaan Melayu

RM40.00
10 days
9679426434
In stock
+

UMNO Dalam Politik & Perniagaan Melayu

Author: Jamaie Hj. Hamil

Publisher: UKM Press

ISBN: 9679426434

Year: 2018

Pages: 272 pp

Price: RM40

Perniagaan adalah suatu bidang yang jarang diceburi oleh orang Melayu kerana dasar diskriminasi kolonial serta ekonomi dualisme yang dibawa oleh penjajah untuk terus meminggirkan orang Melayu dari menguasai bidang ekonomi. Menyedari akan kemunduran kedudukan sosioekonomi berkenaan, UMNO sebagai teras pemerintah yang berkuasa telah mengambil inisiatif untuk mengatasinya. Melalui kepimpinan UMNO bermula era Tun Razak beberapa langkah telah diperkenalkan untuk mengatasi kemunduran berkenaan, Kongres ekonomi Bumiputera I dan II, DEB, MARA, PERNAS dan UDA dilancarkan untuk membantu orang Melayu supaya terlibat dalam sektor perekonomian khususnya bidang perniagaan. Institusi amanah ini dibentuk untuk memastikan kepentingan Bumiputera diperlihara dengan menyediakan pelbagai kemudahan, insentif dan bantuan yang diperlukan. Dalam masa yang sama, UMNO turut bertindak sebagai pemankin dalam mempercepatkan penglibatan organisasi orang Melayu dalam perniagaan bagi membentuk pensyarikatan korporat. Pada era Tun Mahathir, orientasi perekonomian telah bertukar kepada negara berasaskan perniagaan dan perindustrian kerana UMNO telah meletakkan asas berkenaan sejak DEB dilancarkan. Akan tetapi apabila pemegang amanah korporat (nominees & proxy) UMNO ini turut terlibat dalam perniagaan, situasi telah bertukar kerana kepentingan politik serta kepentingan ekonomi turut dimanipulasikan. Situasi ini semakin sukar dipisahkan apabila orang Melayu yang dibantu oleh UMNO dahulunya telah menjadi jutawan atau ahli korporat yang Berjaya. Mereka terus bergantung pada elit politik untuk memastikkan survival perniagaan mereka terjamin. Sementara itu elit politik pula bergantung kepada elit ekonomi berkenaan untuk terus mengukuhkan kekuasaan bagi orang Melayu untuk megumpul kekayaan, jalan pintas adalah dengan menjadi ahli politik. Jawatan dalam hieraki UMNO bukan lagi jawatan sukarela, tetapi menjadi rebutan kepada semua peringkat. Amalan kronisme dan nepotisme dibenarkan, politik wang berlanjutan, kerisis kepimpinan bertukar ganti dan perpecahan perpaduan Melayu adalah berpunca dari gejala tindakan aktor dalam kepimpinan UMNO.

1) 'Sign in' di terlebih dahulu di bahagian atas kanan

2) Pilih buku-buku pilihan anda melalui klik 'Add Chart'

3) Klik 'checkout' jika anda sudah selesai memilih buku pilihan anda

4) Lengkapkan alamat penghantaran anda

5) Buat pembayaran sama ada melalui Online Transfer atau Bank in/ Cash Deposit atau Paypal

6) Lampirkan bukti pembayaran anda kepada [email protected] untuk tujuan pengesahan.

Sekiranya ada kesulitan untuk membeli secara online di website, untuk bantuan mohon hubungi kami dengan cara berikut:

Klik butang di atas untuk berkomunikasi dengan kami.

Kami menggunakan perkhidmatan Pos Laju untuk membuat penghantaran pesanan buku ke seluruh negara.

Tempoh masa penghantaran adalah 2 - 5 hari bekerja.

1. Bayaran yang dibuat & diemailkan bukti bayaran sebelum 9 AM (hari bekerja), akan terus diproses & dihantar pada hari yang sama.

2. Order atau bayaran yang dibuat selepas pukul 9 AM, akan diproses & dihantar pada hari bekerja berikutnya.

3. Pemprosesan order dibuat pada hari Isnin - Sabtu & penghantaran dilakukan pada hari bekerja Isnin - Jumaat.

4. Sekiranya syarikat courier cuti, order tetap akan diproses, tetapi hanya akan dihantar apabila syarikat courier mula beroperasi.

5. Tracking nuber akan dihantar terus kepada anda.

6. Kami akan maklumkan lebih awal jika ada perubahan waktu operasi semasa musim perayaan.